dimecres, 23 de maig de 2007

La campanya del TU

Els partits, a cada campanya, intentem tenir eslogans electorals potents, originals, que defineixin la nostra manera de fer.
Fa quatre anys, el nostre grup va iniciar la precampanya amb un Gent com tu que intentava fer més propers i humans els components del grup, per en campanya afegir-hi un gent de confiança, una autoqualificació per generar seguretat en un equip.

Vist l’exit de la línia que vam seguir, aquesta campanya, a Lliçà d’Amunt, tots hem coincidit en la línia del missatge a transmetre: Guanyes tu!-El teu equip. Amb tu és possible- Noves Idees. Junts fem equip -Compromesos amb tu. Tu pots canviar les coses- Confianza. Treballem per Lliçà, treballem per tu.

El factor comú, el tu, té diferents lectures en els missatges. Hi diferents maneres d’analitzar els continguts d’aquests eslogans.

Per esquerra, Guanyes tu! explota la complicitat amb cada persona. Guanya qui participa, guanya la gent. Vuit lletres. Concentrat. Sorprenent, ja que apareix després de les pancartes anònimes que preguntaven qui guanyarà? Amb l’oportunisme d’incidir amb una pregunta que tothom es fa i una resposta inesperada.
En la línia de la complicitat, el PSC aposta per Amb tu és possible. Menys lluït, perquè no es mulla en el que és possible, sinó és la obvia referència a la possibilitat de millorar els resultats d’aquesta formació, que té una gran força electoral en el nostre municipi en la resta de processos electorals. Per altra part, semblaria que un programa amb contundència en les propostes farien interessant aquesta possibilitat que depèn de tu, però la migradesa del programa socialista fa encara més inquietant l’enunciat.
Ciu, amb Junts fem equip fa referència sense miraments al sub-lema d’Esquerra El teu equip. CiU posa en el lema els seus propis desitjos d’ampliar la seva base social, o dit d’altra manera, la seva sensació de pèrdua de base, de dispersió del seu electorat.
Amb el Tu pots canviar les coses del PP, i tenint en compte el seu suport electoral, s’arriba a témer el votar a aquest grup. Ve a dir: ves en compte que podries canviar alguna cosa que t’agrada. Seria un eslògan per una opció d’alternativa, no per una de comparsa.
Iniciativa s’inclina per fer discurs amb l’eslògan, Treballem per Lliçà, treballem per tu, qui tingui mandra ja no s’interessa per aquest partit, només els títols ja són més llargs que segons quins programes. Té el récord absolut de caràcters, trenta-un.

Ara, la casuística és més interessant quan, empesos per la passió de compartir fanals, els partits col·loquem diferents cartells en el mateix suport. Així, pots combinar veritables declaracions d’amor entre caps de llista. (M’abstindré de valorar els Guanyes tu, Francisco León, o els Guanyes tu, amb tu és possible, que són de dolorosa interpretació per mi.)

De darrera d’un fanal treu el cap en Santiago.
-Tu pots canviar les coses- Recita admirat el PP.
-Junts fem equip- s’insinua CiU.

Fart de veure cotxes girant en una rotonda, sol i orgullós, se sent la veu de tro d’en León
-Treballem per Lliçà, treballem per tu- engalta EUiA.
-amb tu és possible- que li diu picant l’ullet el PSC.

Ara per ara, la més reveladora i amorosa de les declaracions és la que fa CiU i PSC abraçats literalment en un fanal davant de la preuada façana de l’ajuntament:
Cara a cara dos candidats, el cor quadribarrat del convergent dóna caliu al moment:
-Nacho, junts fem equip- li diu CiU.
-Pere, amb tu és possible- que respon el PSC.
-Compromesos amb tu- que rebla el convergent.