divendres, 29 de juny de 2007

L’altra nansa

Al nostre poble, en temps antics, hi havia majories absolutes de Convergència que compartien l’espai només amb el PP. Convergència era una nansa de paella, única i robusta. L’alcalde s’hi agafava amb totes dues mans, i amb el temps fins i tot li deixava una mà lliure per fer-ne el que més li convingués.

A partir de l’any 1991 les coses van canviar, i a les llistes clàssiques se’ls va afegir Esquerra, Iniciativa i el PSC. Aquell any no va ser necessari comptar amb cap més nansa, però al següent mandat si. Havia començat a funcionar una altra nansa a Lliçà. Els anys 1995, 1996, 1997, 1998 i 1999 el PSC va exercir de fidel nansa, a l’extrem oposat de la cassola municipal. En aquell moment, l’alcalde tenia la mà dreta a Convergència i l’esquerra agafant la nansa del PSC. Era una nansa petita, de només dos regidors, però era el puntal del govern. A canvi de ben poca cosa varen donar suport al govern de Convergència.

L’any 1999 el resultat d’aquest suport es va traduir en 1 sol regidor pel PSC, amb crisi dins del partit i canvi de cap de llista. Però la nansa va continuar al seu lloc, havia perdut un dels cargols que l’ajuntaven a la cassola, però encara funcionava. El suport fidel d’aquells anys l’havia pagat el PSC i el va cobrar Convergència.

L’any 2003 va acabar vessant-se l’olla, es varen trencar tots els suports i l’atuell va caure. La trencadissa subsegüent la va pagar també el PSC. L'exalcalde Ballester va llençar la nansa trencada del PSC i en va prendre una de nova, un nou PSC per estrenar, amb tots els cargols lluents i greixats. El va treure de la capsa i el va cargolar a l’olla trencada. Els tímids intents del PSC per desfer-se’n varen ser inútils; va cargolar més fort i va fer sòlida la unió.

Amb la pressa, però, va cargolar la nansa on no tocava i l’olla va quedar inestable. Faltava un agafador per aguantar-la. Cap problema. Cargolant el PP una mica més enllà ja n’hi hauria prou.

I ara som aquí, després de les eleccions d’aquest any. Amb l’olla vella i apedaçada de l’antic règim. Una nansa nova i lluent, el PSC, molt ben cargolada i l’altra nansa, el PP, cargolada a precari una mica més enllà per mantenir l’equilibri.

Ja són tres, i ja sa sap que això, geomètricament, garanteix l’estabilitat. Però jo em pregunto una cosa: si l’Isidre Ballester aguanta amb la mà dreta la nansa de Convergència i amb la mà esquerra la nansa del PSC, amb què carai aguanta l’altra nansa, la del PP?

2 comentaris:

Mirador ha dit...

Jo ho diria, però a lo millor quedaria groller. Prefereixo callar.

Sinofós ha dit...

Ja ho dic jo, que ja m'han dit que sóc un mal educat i fomento l'odi:
AMB LA PUNTA DE LA FAVA!!!