dimecres, 25 de juliol de 2007

Inversions elèctriques

Barcelona està a les fosques. Els operaris de les empreses subcontractades per les elèctriques concessionàries intenten lligar amb cordills unes instal·lacions que s’han fos en cadena a la mínima complicació.

Els polítics d’esquerres al govern s’han llençat a acusar a les elèctriques i a demanar-los responsabilitats, mentre que no expliquen com és que aquests operadors poden tenir concessions de l’administració sense que aquesta fiscalitzi la idoneïtat de les xarxes del que es considera un servei públic essencial. Els polítics de la dreta, a l’oposició, critiquen al govern per poc intervencionista i exigeixen dimissions. No tardaran a acusar al govern del contrari quan es vulgui regular qualsevol sector del mercat.

Els responsables de les elèctriques aquests dies treuen pit i es defensen dient el molt que s’ha invertit a Catalunya en xarxa de distribució. És veritat. El que no diuen que és que s’ha fet gràcies al llarg cicle de creixement de la construcció.

Els promotors i, sobretot, els Ajuntaments que han millorat els carrers i les xarxes urbanes, són els que hi han invertit els diners dels ciutadans i han regalat aquestes xarxes a les empreses, que les han incorporat al seu patrimoni. Per la força del monopoli.

Recordo quan, en una conversa amb un responsable d’Endesa a casa nostra em queixava indignat per que, a més de regalar una xarxa valorada en més d’un milió d’euros a la seva empresa, ells volien cobrar l’assessorament tècnic a què obligaven, la connexió a la xarxa, l’homologació, etc.

Quan jo li deia que si els veïns posaven la xarxa, les escomeses, els transformadors i la xarxa de mitja tensió, només havíem de posar un generador i ja podríem prescindir d’Endesa. Ell va somriure i em va dir que era impossible: nosaltres podríem tenir la xarxa i la generació d’energia, però ells en tenen la concessió exclusiva. Ningú podrà mai prescindir d’Endesa.

3 comentaris:

Sinofos ha dit...

Si mai s'ens acudis de utilitzar el total de la potència que paguem en cada factura, tota la xarxa electrica saltaría pels aires.
Com es pot permetre que vagin donant i cobrant potències que mai de la vida subministraràn?

Anònim ha dit...

Els comentaris que no t'agraden els llences. Poc democràtic.

Quim Ferriol ha dit...

És la teva estratègia. Intentes fer veure que elimino comentaris. És veritat, en honor a la gent que pugui llegir això us reprodueixo els comentaris censurats: De Jojo i deien bla bla fent proves, o bé jaja, o jeje,sadcds diu ccxbbgbggb.
Res més. Bon profit. Espero que em disculpeu si us he alliberat d'aquestes aportacions.