divendres, 20 de juliol de 2007

L’Ei, l’O i Malevitx


Kazimir Malevitx va ser un pintor suprematista ucraïnès, que es va formar a Moscou. L’abstracció en la pintura representava per ell el nou món. La fotografia havia llevat el sentit de la pintura figurativa i havia d’haver-hi un trencament. Aquest trencament el va simbolitzar amb un quadre xocant. Un quadre blanc sobre fons blanc (1918). La representació d’un nou univers pictòric que havia de seguir el nou món que la tècnica havia facilitat. Un nou món que havia sacsejat la societat i el seu país amb la revolució russa de 1917 .

Els nous governs que comencen senten aquesta necessitat de començar de zero. Fan el seu quadre blanc sobre fons blanc. Esborrar tot el que recorda el passat i pensar que amb ells s’inicia la història. Naturalment en tot hi ha matisos. N’hi ha que tenen un cert pudor i es plantegen fins a quin punt es pot començar del no res sense perjudicar la marxa del poble.

El nostre no. Han decidit esborrar del mapa un senzill butlletí. L’Ei era un butlletí apreciat per la ciutadania, amb un coneixement del 85% de la gent i un 75% de població adulta que el llegia, tenia una puntuació de 6’7 sobre 10, la més alta de les puntuacions dels productes de la regidoria de Comunicació (enquesta sobre la qualitat dels serveis municipals, febrer 2007). Resulta que a ells, al nou govern, no els agrada. Es estret, alt i verd, porta grapes i no els agraden les noticies.

De fet el podien haver editat fins que hi hagués un disseny diferent, però evidentment, no hauria estat seu. Han preferit empal·lidir-lo, fer-lo gris i prendre-li el nom. Ara es diu O, no té escut ni accent a Lliçà, l’editorial és una notícia i es demanen suggerients de com s’ha de dissenyar.

Han fet el seu quadre blanc sobre fons blanc. El nostre món s’ha acabat. Un nou món comença. Com serà?

8 comentaris:

Mirador ha dit...

Doncs sembla que aquest ¿nou? món serà gris, potser trist i aburrit amb el nom del nostre poble sense l'accent i sense escut... però tranquils que pel 2008 ballarem amb la Orquesta (sense 'R') Maravella.

Anònim ha dit...

dedicaselo a la Marimarcos, tal vez si lo lee lo entienda mejor que explicarselo como hicistes en el pleno, se quedo con cara de boniato porque no se entera de nada, incultura total.

Carme ha dit...

He llegit el forum un comentari adreçat al teu bloc. Crec que també tenen raó. Fa 4 anys hi habia un diari que el vau exterminà, a casa el llegia tothom. Vau exterminà el treball fet de l'Agenda 21, el Projecte de LLiçà centre, el Projecte de la biblioteca et. Volieu començar de nou, molt bé, però molts ens en em ressentit i ho hem patit, aquests 4 anys.Ara no et carreguis els altres, deixa que facin un diari i d'aquí a un temps una enquesta, i després en parlarem.

Quim Ferriol ha dit...

Carme.Rellegeix i veuràs que acaba en interrogant. Com serà?
Per altra banda, jo signo els comentaris. El diàleg és millor que parlar amb fantasmes.

sinofós ha dit...

Per que serà que aquesta gent tenen la pell tant fina que el més mínim comentari salten com a feres?
No serà que pateixen d'algún complexe? No serà que saben que han fet un govern contra el poble i se senten, en el fons, avergonyits?
Sinò no trobo explicaciò que a cada comentari o a cada crítica saltin com si els aguessis trepitjat l'ull de poll.

màrius gómez ha dit...

En mi humilde opinión, la comparación con la obra de Malevitx no es la más acertada, ya que él llegó después de un interesantísimo proceso de síntesis.
Qué desaparezca el EI! no me preocupa ya que era un concepto, y como todo concepto, si es bueno, puede evolucionar y seguir existiendo. Si tanta población lo apreciaba ¿por qué no seguir haciéndolo?, las nuevas tecnologías permiten eso y más.

Quim Ferriol ha dit...

Màrius: Estic d'acord. Probablement m'he deixat endur per la qüestió gràfica. En matemàtica hi ha un axioma més adequat que diu que, en una funció contínua, per passar d'un número positiu a un de negatiu sempre ha de passar per un valor zero. P.E. si vols posar marxa enrera un cotxe que està avançant endavant, sempre hauràs de passar per la velocitat zero.

Anònim ha dit...

porfavor, pediria que escribierais de forma mas sencilla y entendedora.Recordar que no solo lo lee personas simpatizantes del anterior gobierno, tambien lo leen gente del actual y esto de axiona,proceso de sintesis,valor cero, es dificultarles su aprendizaje cultural. Gracias.